2012. szeptember 22.

Katt a képre!

Katt a képre!

Kialakultak az útvonalak, megvannak a rajthelyek. A cél az Autómentes Nap rendezvényhelyszíne, a Bajcsy-Zsilinszky útnak a Nagy Lajos király és a Rákóczi út (“A” villanyrendőr) közötti szakasza. Előre mondom, hogy le lesz zárva, azaz autómentes lesz. A célban a mostani állás szerint a következő programlehetőségek közül lehet választani:

  • Autómentes szállítás – gyerek, kenyér, palánta: Viszikli
  • kerékpáros ügyességi pálya – kisebbeknek, nagyobbaknak
  • Ugri-Bugri Mozgásközpont – mini-KRESZ-park és angol-foglalkozás
  • Extrém kerékpáros (BMX, MTB flat) és gördeszkás bemutató
  • A mozgás a legjobb medicina! – Bringanti, a Velocipész eszközbemutatója és szaktanácsadása fogyatékkal élőknek
  • KRESZ-tesztek – Gradvolt Szilvesztertől a megszokott magas nívón, szülőknek és gyerekeknek
  • Powered by Flower – roncsautó, mint virágtartó: telepítsd, gondozd, élvezd!
  • Kakaóerőmű 1.0 – föl tudod melegíteni a kakaódat? Környezettudatossági erőpróba kisebbeknek és nagyobbaknak
  • Autómentes hulladékszállítás – alternatív bemutató önkormányzatoknak, zöldszervezeteknek, rendezvényszervezőknek
  • Éjszakai kerékpáros városnézés a Heliánnal (túratanácsadás egész nap, a városnézés este 10-kor indul).

Aki lapostelefonnal teker, erőst kérjük, használja az UrbanCyclr alkalmazást, hogy elég bringásnyomot láthassanak a városvezetők és a közlekedésszervezők ahhoz, hogy jól bringázható utakat tudjanak kialakítani Pécsett. Akinek még nincs meg, telepíteni tudja innen iOS-ra és Androidra. A honlapon egyelőre csak a bp-i futások láthatók, de ha elég pécsi összegyűlik, Pécs is látható lesz. Nyomjuk minél többen!

A gördülések a megszokottakon kívül új helyszínről: a keleti városrészből is elindulnak. A keleti városrészi csapathoz előcsatlakozik a pécsbányatelepi, és a nyugati városrészből is két helyen: a rácvárosi suliból és a Szivárványból lehet indulni. Két darab kétszemélyes babaufó kölcsönözhető (kapcsolat a Névjegy fül alatt), további profi példányok pedig ebben a pécsi webboltban. A gördülési útvonalak:

Patacs – Rácváros – Uránváros: A gyülekező reggel fél 9-től a rácvárosi iskolában (Kovács Béla, lánykori nevén Pázmány Péter) a Patacsi Művelődési Házban az udvarban. Rajt 9 órakor.

Katt a képre az interaktív térképért, a nyom letöltéséért

Katt a képre az interaktív térképért, a nyom letöltéséért (ott a bal fölső sarok piros vonala fölé húzva az egérmutatót megjelenik az útvonal egyes pontjainak magassága)

A Magyarürögi út kereszteződésében jobbra fordulunk, keresztezzük a 6-os utat (rendőri biztosítással), majd az Esztergáron

Kütyüre a nyommal!

Kütyüre a nyommal!

elhaladunk egészen a Szilárd Leó parkig 6-oson (Nedtvich u.). Az Ybl Miklós utcán baljobbra térünk, a Repülős emlékműnél jobbbalra, és az Építők útján eltekerünk a Szivárvány Gyermekházig. Itt csatlakoznak, akik rövidebb távra vágynak, majd letekerve a Műjégpálya mellett ráfordulunk a Mártírok útjára,és hajtunk a Szabadság utcáig. Itt fölkanyarodunk, majd jobbra fordulva a Kaffka Margit utcán és a Móricz Zsigmond téren kijutunk a Vásárcsarnok elé, ahol egy biztosított balkanyarral a célegyenesbe fordulunk a Kálvin és az Ipar utcán át a Bajcsy-Zsilinszky utca torkolatáig. Itt balra fordulva jutunk a célegyenesbe. A Nagy Lajos király útján átjutva helyet keresünk a bringáknak.

Keleti városrész: gyülekező reggel fél 9-kor a Bányászlovak emlékkövénél. Rajt 9-kor: a csapat nem lezúdul, hanem leereszkedik a Hársfa úti szerpentinen (ebben a rendőri biztosítás erős segítségére lesz), hogy aztán fölkapjon a Dózsa György út torkolatához a tetőre, ahol balra fordulva csöndes iramban leereszkedünk a Puskin térig.

Interaktív térképért katt a képre!

Interaktív térképért katt a képre!

Itt a volt iskolaépület és a rendőrőrs közti füves területen megpihenve bevárjuk a bogádi csapatot (vagy ők a keleti városrészit, ez majd kiderül). Ezután együtt tekerünk a Zsolnay gyárig a Zsolnay Vilmos Diósi úton. A biztosítással együtt figyelünk a kisebbekre, mert az elnyújtott tömbben tekerő kerékpárosok olykor idegesítenek egy-két autóvezetőt. A gyárnál jobbra térünk a

Kütyüre a nyommal!

Kütyüre a nyommal!

Felsővámház utcára, a közepén megfigyeljük az érdekes, de legalábbis még nem igazán megszokott kerékpárutat – az úttest szűk, így célszerű lehet a kisebbekkel fölkapni és ott tekerni. A Király utca kifutó szakaszát remélhetőleg megkapjuk ellenáram céljaira, és tovább a gyér reggeli gyalogosforgalom között jutunk a Széchenyi térig, ahol balra, az Irgalmasok utcáján lecsorogva érjük el a célt. Ha a hétvégi sokadalom a téren olyan erős lenne, akkor lehet, hogy a Városház közön levágva, a Munkácsy, majd a Fürdő utcán és a Kossuth téren keresztül közelítjük meg a célt, sőt, ha annyira helyzet van, akkor a Lyceum utcán – a vezetők, biztosítók ezt aznap tudni fogják.

Pécsbányatelep: A Pécsbányatelepi Közösségi Háztól induló csapat a Keleti városrészihez csatlakozik, közösen megbeszélt időpontban és

Katt a képre az interaktív térképőért!

Katt a képre az interaktív térképért!

módon. A

A bogádi nyom

A bogádi nyom

Kütyüre a nyommal!

A pécsbányatelepi nyom

nyomvonal ugyanúgy letölthető a mellékelt QR-kóddal  lapostelefonra vagy más kütyüre.

Bogád: Gyülekező 8-kor, indulás fél 9-kor az iskolából. Az elmúlt évek 15-20 kilométereivel szemben az idei táv már emberséges: 10 km. A már megszokott módon jut el a csapat a Homokdombon át a Palahegyi útra, ahol elérjük a kis gyaloghidat, majd a Szt. Borbála hídon át, az áruházat megkerülve, a Buzsáki utcán jutunk el a Zsolnay Vilmos útig. A zebrán átkelve az út északi járdáján csorgunk le a Puskin térig, az izgalmas Gyárvárosi

Katt a képre az interaktív térképért!

Katt a képre az interaktív térképért!

templommal szemközti térig. A térképen egy kis hurok jelzi, hogy itt van a találkozó a keleti városrészből érkezőkkel, egyúttal egy kis pihenő is, lehetőség a sorok rendezésére. Ezután a fönt már leírt úton jut el az egyesült csapat a célhoz.

Kertváros: gyülekező fél 9-kor az Anikó suli előtt. Indulás 9-kor. A Maléter Pál utca közelebbi oldalára kirajzó csapat szinte azonnal a K-1 kerékpárúton, a Varsányi utcán folytatja útját, és egészen a Verseny utcáig el sem hagyjuk. A Keszüi utat keresztezve hosszan régi Kertváros nyugodt kis utcáin haladunk, viszont érdemes figyelni a sok egyenrangú útkereszteződésre és a szűkebb utcákban a járdaszegélyre. A házak között cikk-cakkolva végül az Egressy utcába jutunk. Keresztezzük a Móra Ferenc utcát, ami a biztosítást végzők számára fog kihívást jelenteni. Az Egressy utca hátralévő szakasza úgy egyirányú, hogy közben a kétirányú kerékpárosforgalom megengedett – megfigyeljük, mert szerencsére ez a hasznos megoldás Pécsett is terjed.

Katt a képre az interaktív térképért!

Katt a képre az interaktív térképért!

Kijutunk az Északmegyer dűlőre, és egy kis jobbos Z után a Pécsi-víz fahídján keresztül a

Kütyüre a nyommal!

Kütyüre a nyommal!

Verseny utcába. A K-1 itt jobbra folytatódik a járdán, mi ellenben balra fordulunk és eltekerünk a Megyeri útig, ahol ha szerencsénk van, akkor sorompó nélkül jutunk ki a Mártírok útjára. Ha leengedik a sorompót, akkor várni kell, ha a csapat egyik fele szorul mögé, akkor a szerencsésebbek megvárják. A Mártírok útján balra fordulva a Sportcsarnoknál bevárjuk a pellérdével és a nyugati városrészi csapatot – és könnyen lehet, hogy együtt sikerül velük befejezni fejezzük be velük az utat.

Pellérd: gyülekező fél 9-kor, rajt 9-kor az iskolától. Az idei a második év, hogy a nagyszerű kerékpárút használható, így a túra első kilométerei minden zavaró tényezőtől mentesen futhatnak. Hogy azért mégse aludjanak el a reflexek, ott a pollerek, amik ráadásul sokhelyütt nincsenek is ott. A poller akkor is gond, ha ottvan a helyén: a csoportban tekerve nemegyszer fönnakad rajta a kicsik kormánya, és bizony elkeserítő bukásokat láttunk már így.

Katt a képre az interaktív térképért!

Katt a képre az interaktív térképért!

Viszont némely barbárok következetesen le is lopkodják a középoszlopokat, ami azért baj, mert a tízcentis csonkjuk az őszi lombullásban sokszor nem látszik (a korrekt fölfestéssel együtt), és ezeken a kiálló csonkokon ugyancsak nagyot lehet bukni, még felnőttnek is.

Kütyüre a nyommal!

Kütyüre a nyommal!

Tehát elkél a figyelem. A kerékpárút végén egy alattomos meredély kaptat föl az elkerülőút keresztezéséhez – ezt családoknak csak így, biztosítással merjük ajánlani. Ha száraz az idő, akkor egyenesen továbbtekerünk a Füzes-árok mentén, egészen addig, míg egy nyiladékon ki nem bukkannak a valamikori vasúti sínek (ez volt az a Pécs-Harkány vasútvonal, aminek a nyomán a príma kerékpárút megépült). Keresztezzük őket, és kijutunk a Füzes dűlőn az Expo sátráig. Ha előtte fölázott a föld, akkor az elkerülőn le kell óvakodni a Plaza bekötőútjáig és ennek a kerülőnek az árán aszfalton jutunk vissza az Expóig. Innen a Megyeri úton folytatjuk az utunkat. A nagy kerítéssorompó alatt az iparvágány között az aszfalt gödrös, alattomos, érdemes lassítani. A Verseny utcát keresztezve kis szerencsével egy lendülettel átjutunk a síneken és jobbbalra, a Sportcsarnok melleti összevárás után a Mártírok útján a további út már megegyezik a nyugati városrészi és a kertvárosi csapatéval – és itt megtörténhet, hogy egyesül is a három csapat.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: