Életvédő létkérdés, vagy az autóslobbi eredményes elriasztó eszköze? Büszkén viselt divatcikk, vagy agresszív kétkerekű droidok fenyegetése? A sisak az egyik legmegosztóbb kerékpáros holmi.

Kezdjük az ellenérvekkel:

drága. Hát, nem is tudom… 3-4 ezer Ft-tól már lehet kapni, néha nem is rosszat. Nem kötelező megvenni a legdrágábbakat, bár a downhillesek éppen nagyonis tudják, miért költenek hatszámjegyű összegeket sisakra. Gyereknek 7-8 ezertől, felnőttnek 12-15 ezertől már igényes, biztonságos, divatos sisak kapható – ez egy bringa árának hányadrésze is?

kényelmetlen. Pluszként cipelni a boltban – ez biztos. Fölcipelni az emeletre a tárolóból, ez is. Mint oly sok másnál is, az ember elemzi a ráfordítások és a hozamok arányát, és lehet, hogy egy közeli ABC-be, kisforgalmú úton nem húz sisakot, de már a Hungárián alapból igen.

nyáron meleg, télen hideg. Na igen, csak éppen télen kell a télit és nyáron a nyárit viselni 🙂 Hosszabb úton, tűző napon a nyári világos sisak még véd is napszúrástól, és a(z igényes darabok) résein éppenhogy jobban szellőzik a fej. Aki viszont a telet is nyeregben tölti, az amúgyis szembe kell nézzen egy sor kiadással, és ezek közt egy zárt sisak messze nem a legnagyobb tétel.

akkor most rettegjek a bringámtól?! Igen, mondja az autóslobbi, hiszen a növekvő kerékpározási kedv csökkenti az autókopást, később kell lecserélni a verdát. Igen, mondja az olajlobbi, hiszen a családok költségvetésében jelentős benzinszámlák helyét fogja ruha-, nyaralás-, cukrászda- és házikedvenc-számlák sora átvenni. Igen, mondja a gyógyszeripar és az egészségiparnak becézett kórházlobbi, hiszen az, aki naponta fél órát kerekezik, az évi 544 $-ral kevesebbet költ gyógyszerre és kórházra. Ebből még marad is a hobbijára költött átlag évi 100 ezer Ft fölött erre-arra. Folytathatnám, de minek: meg lehet hallgatni a TED-előadást a lenti videón.

Mi szól mellette? 

biztonság. Kiss Katalin gyermeksebész kutatásai szerint a halálos kerékpáros-balesetek oka túlnyomórészt fejsérülés, és ezek túlnyomó része sisakkal megelőzhető lett volna. A közhiedelemmel ellentétben nem csak akkor véd, ha fejreállunk (a TED-előadásban érvelő férfiú épp ezt igyekszik sugallni pedig), hanem, ahogy a töréstesztekből kiderül, bizony akkor is, ha vétlenül vagy sem, de autóval ütközünk.

divat. A sisak egy jól észrevehető viselet, messziről mutathatja a viselőjének költekező kedvét, fantáziáját, játékosságát – ki ahogy akarja. Olyan ruházat-kiegészítő, mint a táska, a cipő vagy az öv, és bizony nemegy apróbb-nagyobb hölgy fordít komoly figyelmet arra, hogy a sisakhoz illő ruházatban jelenjen meg a nyeregben.

És akkor a videók: 

(jön!)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: